Installation retractable roof Eiland van Maurik 1

Montage transparant schuifdak bij nieuw zwembad Eiland van Maurik

Voor het nieuwe zomerseizoen levert Bright Buildings  een unieke zwembadaccommodatie op. Niet alleen de gevel, maar ook het transparante dak van het nieuwe zwembad op vakantiepark het Eiland van Maurik kan voor de helft wegschuiven.

Het zwembad is momenteel in aanbouw in het recreatiegebied in de Betuwe. Eind maart was het tijd voor eén van de hoogtepunten in het bouwproces: De montage van het schuifdak. De panelen van het zadeldak kunnen aan weerszijden van de nok naar beneden zakken en vallen dan over de panelen bij de goot.

De constructie op het Eiland van Maurik wordt deels over een bestaand waterpark voor kleintjes  neergezet. Het zwembad er pal naast is nieuw. Daaroverheen zet Bright Buildings een grote transparante zadeldakconstructie. De spanten zijn van staalprofielen, de gevel van glas en het dak van polycarbonaat. De besturing kan automatisch worden ingesteld en reageren op de omstandigheden buiten, maar de beheerders van het zwembad kunnen uiteraard ook zelf sturing geven. In vijf minuten tijd kunnen zij het dak openen of sluiten.

Eiland van Maurik montage dak

 

“Systeem dat aan al onze eisen voldeed, bestond nog niet”

Bright Buildings ontwikkelde zelf een compleet nieuw bewegingsmechaniek. Want volgens directeur Gertjan Grimbergen wordt de firma, met wortels in de kassenbouw, steeds vaker gevraagd naar beweegbare gevels en daken. “De grens tussen binnen en buiten vervaagt steeds meer. Gebruik van accommodaties wordt veelzijdiger met beweegbare delen. Zeker in de lichte constructies waarin wij gespecialiseerd zijn en die we neerzetten voor retail- en  leisure complexen.”

In de Cobouw, hét Nederlandse weekblad voor de bouw, verscheen een uitgebreid artikel over dit bijzonder bouwproject en de nieuwe bewegingsmechaniek.